Tuesday, April 13, 2010

Johnny Weissmüller


Johnny Weissmüller, născut Peter Johann Weissmüller, (n. 2 iunie 1904, în cartierul Freidorf din Timişoara, pe atunci în Austro-Ungaria - d. 20 ianuarie 1984, Acapulco, Mexic) a fost un sportiv şi actor american de origine germană. Părinţii săi, şvabii bănăţeni Petrus Weissmüller şi Elisabeth Weissmüller născută Kersch, au emigrat în SUA împreună cu fiul lor în vârstă de şapte luni. Johnny Weissmüller a susţinut ulterior că s-ar fi născut în Windber (Pennsylvania), probabil pentru a fi selectat în lotul naţional de nataţie al SUA. Copil bolnăvicios, a fost sfătuit de un medic să se apuce de înot.




Aşa a ajuns de cinci ori campion olimpic la înot (1924-1928 ), deţinătorul a 67 de titluri mondiale şi 52 de titluri naţionale. A deţinut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumătatea de milă şi a fost primul care a înotat 100 m sub un minut. A devenit celebru prin seria de filme Tarzan, ecranizări inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs.


Seria de filme a început la studiourile MGM, cu Tarzan the Ape Man (Tarzan omul-maimuţă), în 1932. Se povesteşte că în timpul revoluţiei cubaneze, pe când Johny Weissmüller juca golf cu nişte prieteni în Cuba, jucătorii s-au trezit înconjuraţi de revoluţionari înarmaţi. Fără să-şi piardă cumpătul, Weissmüller a lansat celebrul strigăt al lui Tarzan, iar soldaţii, recunoscându-l, au fost foarte încântaţi să escorteze grupul într-o zonă sigură.

Johny Weissmüller a fost căsătorit de cinci ori.

Respectându-i-se dorinţa, la înmormântarea sa, coşciugul a fost coborât în groapă având ca fond sonor celebrul strigăt al lui Tarzan.

1 comment:

Anonymous said...

Thanks for sharing your thoughts about government grant.
Regards

my webpage; how to make money online free and easy