Sunday, January 31, 2010

Angela Gheorghiu -una dintre cele mai renumite cântăreţe de operă din lume



Angela Gheorghiu (n. 7 septembrie 1965 la Adjud, judeţul Vrancea) este o soprană română, una dintre cele mai renumite cântăreţe de operă din lume.

Familia

Numele de fată este Burlacu. Sora ei, decedată foarte tânără, se numea Elena Dan (n. Burlacu). Angela a fost căsătorită cu Andrei Gheorghiu, fiul violonistului şi profesorului Ştefan Gheorghiu. Actualmente este măritată cu tenorul Roberto Alagna.

Cariera

Elevă a Miei Barbu, absolvă Conservatorul din Bucureşti în anul 1990. În străinătate cântă pentru prima dată la Basel în Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. Debutează în 1992 la Royal Opera House din Londra cu rolul Zerlina, în Don Giovanni, urmată de Mimì din Boema de Giacomo Puccini, apoi în Adina la Opera de Stat din Viena şi la Opera din Hamburg. În 1993 debutează la Metropolitan Opera în Boema. La Covent Garden a debutat în mult aplaudata Traviata, dirijată de Sir Georg Solti, în 1994, spectacol pentru care, ca să poată fi transmis în direct, au fost anulate programele de la BBC. Spectacolul a fost înregistrat de casa de discuri Decca.





Interpretează rolul protagonistei în filmul "Romeo şi Julietta" publicat de EMI Classics. În anul 2001 interpretează Floria Tosca alături de soţul ei, tenorul francez Roberto Alagna, în rolul Cavaradossi în filmul-operă Tosca de Jacquot, film prezentat în afara concursului la Festivalul de Cinema de la Veneţia.

Vocea ei este considerată de către critica internaţională drept o combinaţie între vocile a doua celebre cântareţe de operă, Maria Callas şi Renata Tebaldi.

În anul 2002 participă cu spectacolul "Prom at the Palace" la celebrarea Jubileului Reginei Elisabeta II. Este premiată cu “La Medaille Vermeille de la Ville de Paris” şi devine “Officier de l’Ordre des Arts et Lettres”.

Cu compania Metropolitan Opera a cântat deja în peste 70 de reprezentaţii, dintre cântăreţele românce fiind depăşită doar de marea solistă clujeancă Stella Roman care a cântat 126 de spectacole, între anii 1941 - 1951.

Discografie selectivă

Arias Decca 1996

L'elisir d'amore (Donizetti) Decca 1997

Mysterium - Sacred Arias Decca 2001

La Bohème (Puccini) Decca

La Traviata (Verdi) Decca

La Rondine (Puccini) EMI

Werther (Massenet) EMI

Manon (Massenet) EMI

Tosca soundtrack (Puccini) EMI

Il Trittico (Puccini) EMI

Verdi: Requiem (Verdi) EMI

Il Trovatore (Verdi) EMI

Romeo et Juliette (Gounod) EMI

Live From La Scala EMI 2007

Primul contract exclusiv l-a semnat cu Decca în 1995, unde a înregistrat Traviata de la Covent Garden, Elixirul dragostei de la Lyon, Boema cu Orchestra de la Scala din Milano, recitalurile Arias cu orchestra teatrului Regio din Torino, Verdi Heroines cu orchestra „Giuseppe Verdi” din Milano, My World şi Misterium cu orchestra filarmonicii din Londra.

Al doilea contract exclusiv l-a semnat cu EMI în 1998, unde a înregistrat Duets and Arias cu Roberto Alagna şi orchestra ROH Covent Garden, La Rondine de Puccini cu orchestra filarmonicii din Londra, Romeo şi Julieta cu orchestra Capitol din Toulouse, Verdi per due cu Roberto Alagna şi orchestra din Berlin, Gianni Schicchi de Puccini, Werther de Massenet cu orchestra din Londra, Manon de Massenet, Trubadurul cu orchestra filarmonicii din Londra şi Carmen cu orchestra Capitol din Toulouse. După recitatul Casta Diva au urmat Classics on a Summer's Evening, Verdi Requiem şi recitalul Live from Covent Garden din 2001.

În proiect se află Amicul Fritz de Mascagni pentru Deutsche Grammophon, cu George Petean şi Roberto Alagna în rolurile principale.

Discurile sale au fost premiate în nenumărate rânduri cu premii ca: Premiul Grammy, Dyapason D'or, Choc du Monde de la Musique, Premiul Cecillia, Deutsche Schallplattenkritik, Musica e dischi, USA Critics Award, „Premio Zenatello” sau „Echo Klassik”.

No comments: