Thursday, December 10, 2009

Ştefan Odobleja părintele ciberneticii


 Ştefan Odobleja (1902 -1978) s-a născut în zorii zilei de 13 octombrie 1902, în casa unor ţărani săraci şi neştiutori de carte din comuna Izvorul Aneştilor, satul Valea Hotului (azi Valea Izvorului), Mehedinţi. Născut pe aceste plaiuri de legendă şi baladă, Odobleja vorbeşte cu multă admiraţie despre ele. Numai aşa poate fi explicată bogăţia de date, interpretarea lor şi paginile de autentică poezie (o îmbinare fericită între cercetare şi descriere poetică), pe care le găsim în însemnările sale. Prima sa carte, “La Phonoscopie” a fost dedicată fratelui sau mai mare, Dumitru, care l-a îndemnat să scrie.

Studii

  În 1909 Ştefan Odobleja începe şcoala, o aventură care urmează să-i schimbe viaţa; el începe cele 5 clase ale ciclului primar în satul său de origine, unde a avut un învăţator foarte exigent, datorită căruia a terminat fiecare an cu premiul I.
  Liceul Traian din Turnu-Severin a fost un nou început pentru Ştefan Odobleja; prestigioasa instituţie oferindu-i plăcerea de a descoperi tainele limbii franceze.
  A absolvit facultatea de medicină din Bucureşti.

Activitate

  În decursul vieţii, Ştefan Odobleja a practicat medicina şi a scris importante lucrări despre cibernetică. Însemnările sale despre medicina, filosofie şi literatură i-au adus numele pe buzele multor oameni. Prin activitatea sa în domeniul ciberneticii şi-a atras ostilitatea regimului comunist iar spre sfârşitul vieţii s-a aflat sub supravegherea organelor de securitate. O parte din operele sale au fost publicate după moartea sa.


Opere publicate

1929 -- studiul profesional Metodă de transonanţă toracică, Bucureşti

1932 -- lucrarea La phonoscopie, Paris

1938 -- sinteza ciberneticii generalizate Psychologie consonantiste I, volumul I, Paris

1939 -- Psychologie consonantiste II, volumul II, Paris

1978 -- Psihologia consonantistă şi cibernetica, Bucureşti

1982 -- Psihologia consonantistă, Bucureşti, ediţia în limba română a sintezei ciberneticii generalizate, publicate la Paris în anii 1938 - 1939 sub titlul de Psychologie consonantiste, în două volume

1993 -- o evaluare făcută de Josif Constantin Drăgan - ODOBLEJA - Apariţia ciberneticii pe pământ românesc, Bucureşti

Introducere în logica rezonanţei: scrieri inedite, Craiova, Scrisul românesc, 2003;

Psihologia consonantistă şi cibernetica, Craiova, Scrisul românesc, 2003.
Recunoaştere


Ca un semn de aleasă recunoaştere faţă de întreaga sa operă, faţă de poziţia sa unică de precursor mondial al psihologiei consonantiste, a ciberneticii şi a ciberneticii generalizate, Ştefan Odobleja a fost ales post-mortem membru al Academiei Române în anul 1990. În onoarea sa a fost înfiinţată Academia de Cibernetică din Elveţia.

No comments: